امروزه مشکلات ناباروری بسیاری از زوجین را درگیر نموده است. حدود نیمی از زوجهایی که برای بارداری اقدام می کنند با عدم موفقیت همراه هستند و این مساله در امید به زندگی مشترک آن ها تاثیرات مخربی گذاشته است. در آزمایشات و تحلیل های انجام شده میزان قابل توجهی از علل ناباروری را کیفیت پایین اسپرم آقایان شامل می شود که به همین منظور روش میکرواینجکشن توانسته است موفقیت های بالایی را برای ایجاد باروری و لقاح جنین ارائه نماید. با ما همراه باشید تا اطلاعاتی جالب در خصوص درمان ناباروری با میکرواینجکشن را در اختیارتان قرار دهیم:
میکرواینجکشن چیست؟
میکرواینجکشن پروسه ای است که در آن اسپرم آقایان به صورت غیر مستقیم و آزمایشگاهی وارد رحم خانم ها می شود.این روش که به عنوان بخش اضافی از درمان به روش IVF در نظر گرفته می شود، کمک می کند که اسپرم به داخل تخمک تزریق شده و عمل لقاح انجام شود. به این ترتیب فردی که اسپرم های ضعیفی برای باروری دارد می تواند از این تکنیک برای لقاح جنین کمک بگیرد. اگر روش های کمک باروری در آقایان پاسخگو نباشد معمولا این روش بسیار مفید خواهد بود و موفقیت قابل توجهی را ارائه می کند.
به طور کلی اسپرم برای عمل باروری نیاز به قدرت و سرعت و کیفیت مناسب دارد تا بتواند خود را از واژن به داخل رحم و بعد به لوله های فالوپ برساند تا شانس خود را برای پیوند با تخمک امتحان کند. در صورتی که اسپرم ضعیف و نا توان باشد در اولین مراحل بعد از اقدام قدرت و کیفیت خود را از دست می دهد و نمی تواند خود را به تخمک های بارور برساند. این مساله باعث می شود که ناباروری ایجاد و عملیات لقاح ناموفق شود.
کاربردهای میکرواینجکشن
استفاده از روش میکرواینجکشن در بسیاری از موارد که زوجین موفق به بارداری نشده اند توصیه می شود. کاربردهای وسیع این روش معمولا در مواردی که فرد دچار کم بودن تعداد اسپرم و یا نداشتن تحرک و سرعت کافی در اسپرم باشد توصیه می شود. اگر علل ناباروری مشخص نشود هم می توان از این درمان کمک گرفت.در هر صورت این روش در مواردی کاربرد دارد که به هر دلیلی اسپرم آقایان دچار تضعیف و یا کاهش قدرت باروری شده باشند. همچنین در موارد زیر از این تکنیک استفاده می شود :
- کم بودن تعداد اسپرمها
- غیرطبیعی بودن شکل اسپرم (مورفولوژی ضعیف)
- تحرک ضعیف اسپرم
- ناباروری بدون یافتن علت مشخص
- در صورتی که قبلاً به روش IVF هیچ کدام از تخمکها بارور نشده یا اینکه تعداد تخمک های بارور شده بسیار کم بوده است.
- به دلیل وازکتومی در گذشته یا مشکلات انسدادی در اپیدیدیم یا هرگونه بیماری و اختلالی که مانع از رسیدن تعداد کافی اسپرم به رحم شود.
- در مواردی که از اسپرم فریز شده استفاده میشود (فریز اسپرم به دلیل مشکلات باروری در آقایان معمولاً انجام میشود)
روش انجام میکرواینجکشن
برای انجام این روش نیاز است که ابتدا خانم در شرایط تخمک گذاری قرار بگیرد. ابتدا تخمدانها تحریک میشوند و زمانی که تخمک ها آمادگی کافی برای لقاح را در اختیار داشتند، برای انجام آن اقدام می شود. معمولا تخمکها به روش سونوگرافی واژینال از طریق واژن جمع آوری میشوند و تحت شرایط آزمایشگاهی نگهداری میشوند.
در مرحلهی بعد نمونه های اسپرم دریافتی مورد بررسی قرار می گیرند و در ادامه، اسپرمهای زنده از نمونهی منی از طریق سانتریقیوژ یا چرخاندن سلولهای اسپرم از باقی اسپرمها جدا میشوند. اسپرم های قوی و سلامت تفکیک می شوند و از از طریق یک سوزن شیشهای مستقیماً به تخمک تزریق می شوند. تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسم یا ICSI در واقع شامل تزریق یک اسپرم زنده به طور مستقیم در مرکز تخمک میباشد. سپس تخمکهای لقاح یافته به رحم زن منتقل میشوند.
این روش که لقاح مصنوعی محسوب می شود شانس بارداری زوجین را به شدت بالا می برد . البته پیش از این درمان ناباروری با لاپاراسکوپی برای خانم هایی که مشکل باروری دارند نیز موفقیت آمیز بوده است .
شرایط و پیش زمینه های انجام میکرواینجکشن
برای موفقیت در روش میکرواینجکشن نیاز است که حداقل 8 تخمک بالغ جهت تزریق در دسترس باشد. اگر خانم در شرایط ایده آل و سلامت کامل باشد و تخمک گذاری خوبی داشته باشد درصد موفقیت این روش بالا می رود.به همین دلیل است که این روش بیشتر برای زوجینی که به دلیل کمبود کیفیت و یا مشکلات اسپرم قادر به باروری نشده اند توصیه می شود. درصد موفقیت حدود 70 تا 80 درصد است که این میزان قابل توجهی در مقابل بارداری طبیعی است. همچنین درصد موفقیت این روش با روش آی وی اف و زوجهایی که علت ناباروری آنها مشکلات اسپرم نمیباشد قابل مقایسه است. به نظر میرسد درصد موفقیت با روش میکرواینجکشن با روش آی وی اف که حدود 80 تا 85 درصد است تقریباً برابر میباشد. در روش آی وی اف از هر 10 تخمک معمولاً 8 تخمک بارور میشود.
شما قبل از انجام هر اقدامی نیاز دارید که با یک متخصص زنان و متخصص ناباروری مشاوره کنید تا بتوانید شرایط خود را بررسی نمایید ممکن است مبتلا به بیماری باشید که نیاز به درمان داشته باشد. ممکن است نیاز باشد تا هردو نفر از زوجین آزمایشات تخصصی برای بررسی علت ناباروری انجام دهند برخی از موارد مانند سرطان تخمدان امکان باروری را از خانم ها می گیرد. در نهایت تمامی موارد مورد توجه قرار می گیرد و بعد نسبت به روش درمان ناباروری تصمیم گیری می شود.
آیا تفاوتی بین کودکانی که با روش طبیعی و روش میکرواینجکشن متولد شده اند وجود دارد؟
این روش که چند سال است مورد توجه و استفاده قرار گرفته است با تفاوت و یا تغییرات در ژنتیک کودکان همراه نبوده است . طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، تفاوتی در جنینهایی که به روش میکرواینجکشن لقاح یافتهاند با سایر جنینها که به روش آی وی اف یا روش طبیعی تشکیل شدهاند وجود ندارد و در مواردی حتی شانس لقاح با این روش از روش آی وی اف بیشتر میباشد.
0 Comments