021-22370103 - 021-22370107
تهران، سعادت اباد ، بالاتراز میدان کاج ، خیابان نهم ، پلاک 1 ، ساختمان کاج ، طبقه دوم
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه
دکتر فاطمه چراغی » تشخیص و درمان » آشنایی کامل با تست پاپ اسمیر

آشنایی کامل با تست پاپ اسمیر

این روزها از تست پاپ اسمیر بسیار صحبت می شود و از ضرورت آن در تشخیص بیماری های مختلف زنان گفته می شود. این آزمایش از مهمترین و پرکاربردترین آزمایش ها برای تشخیص بیماری های مختلف در حوزه زنان و بیماری های مربوط به زنان می باشد. به همین خاطر لازم می دانیم آشنایی کامل و دقیقی درباره این تست مهم فراهم کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با انواع اطلاعاتی که در زمینه تست پاپ اسمیر وجود دارد آشنا سازیم.

تست پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر، از جمله آزمایش های غربالگری محسوب می شود که با هدف تشخیص سرطان دهانه رحم، کیست تخمدان، ویروس HPV و سایر بیماری های مربوط به زنان انجام می گردد. در این تست با انجام نمونه برداری و نیز آزمایش سلول هایی که در دهانه رحم قرار گرفته اند، می توان بروز این بیماری را در زنان تشخیص داد.

این تست معمولاً باید سالانه برای زنان انجام شود. اما متخصصین زنان توصیه می کنند در سال های اولیه هر سال یک نوبت و در صورتی که در معرض خطر جدی نمی باشید در فواصل زمانی سه ساله یا پنج ساله این آزمایش انجام گردد. بنابراین پاسخ آزمایش های قبلی است که موجب می شود پزشک متخصص تشخیص دهد چه فاصله زمانی برای افراد مختلف مناسب است.

تست پاپ اسمیر

بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر چه زمانی است؟

متخصصین روز 14 ام یا 15 ام سیکل قاعدگی را بهترین زمان جهت اقدام برای این تست می دادند. به همین دلیل توصیه می شود در صورتی که امکانش وجود دارد، در همین دو روز برای انجام این تست به مطب بهترین متخصصین زنان مراجعه کنید. همچنین گفتنی است که تست پاپ اسمیر پس از اولین رابطه جنسی ضروری است. البته در بعضی موارد که فرد زمینه بیماری های ژنتیکی واژینال مانند سرطان دیواره رحم، کیست تخمدان پاتولوژیکی و غیره دارد، می بایست از سنین پایین تر آن را انجام دهد.

علاوه بر سن، بایستی اشاره کنیم که در زمان پریود انجام این تست اصلا توصیه نمی شود و روند خونریزی را بسیار تشدید می کند. لذا بایستی آن را به زمان دیگری موکول کرد.

از نکات مهم دیگر، تست پاپ اسمیر برای بانوان باردار است که به دستور پزشک متخصص زنان بایستی در سه ماهه اول بارداری این تست را انجام دهند. ممکن است مادران نگران سلامت جنین باشند اما باید گفت که نمونه گیری در دهانه رحم رخ می دهد. نتیجتا آسیبی به سلامت جنین نخواهد رسید.

روش انجام تست پاپ اسمیر

در ابتدا لازم به ذکر است بگوییم که تست پاپ اسمیر زمان زیادی لازم ندارد و برخلاف روش های دیگر مثل بیوپسی یا غیره، تنها در چند دقیقه انجام می شود.

برای انجام این تست باید روی صندلی یا تخت مخصوصی که پزشک تدارک دیده است، دراز بکشید. سپس پاهایتان باید از هم فاصله بگیرد. تا جایی که پزشک بتواند به نواحی واژینال دسترسی راحتی داشته باشد.

در این قسمت متخصص زنان با استفاده از اسپکولوم دهانه واژن را تا انتهای تست پاپ اسمیر باز نگه می دارد. ابزار دیگری که در این تست مورد استفاده قرار می گیرد اسپاچولا است. متخصصین با بکارگیری اسپاچولا می توانند بخش هایی از بافت و مخاط دهانه رحم را به عنوان نمونه بردارند. نمونه ها در یک ظرف مخصوص قرار داده می شود تا به آزمایشگاه منتقل گردد.
سوالی که ممکن است برای شما مطرح شود این است که آیا این تست به چند روش امکان پذیر است؟ در ادامه روش های مختلف انجام تست پاپ اسمیر را بررسی می کنیم:

تست پاپ اسمیر مستقیم

در نهایت با توجه به تشخیص پزشک متخصص بایستی روش مورد نظر برای تست را انجام داد.

آمادگی های قبل از انجام تست پاپ اسمیر

به منظور دقت در نتایج تست پاپ اسمیر، بایستی پیش ازانجام آن آمادگی های مورد نظر را انجام داد. برای انجام این تست باید شرایط جسمانی شما در وضعیت خاصی باشد تا امکان انجام آن فراهم باشد و در نهایت جواب آزمایش با اطمینان بالایی به افراد ارائه شود.

ضروری ترین نکاتی که بایستی پیش از تست انجام دهید:

  • برقراری رابطه جنسی : به دلیل تغییر در هورمون ها و شرایط خاص در ناحیه تناسلی، متخصصین تاکید دارند از 48 ساعت قبل از انجام تست هیچ گونه رابطه جنسی ای نداشته باشید تا سطح هورمون ها به صورت پایدار و عادی قرار گیرند.
  • پرهیز از محصولات مراقبتی واژینال : تست پاپ اسمیر در واقع نوعی نمونه برداری از سلول های دهانه رحم است. در صورت استفاده از کرم ها، شوینده ها و دیگر موادی که بافت عادی سلول های رحم را تغییر می دهند، می تواند نتیجه آزمایش را تغییر دهد. توصیه اکید می شود از دوش واژینال، کرم ها و محصولات مراقبتی ناحیه واژینال به مدت 48 ساعت الی یک هفته پیش از تست استفاده نکنید.
  • تخلیه مثانه : علیرغم این که این تست درد به همراه ندارد اما زنان گاهاً دچار ترس و اضطراب می شوند. برای کاهش ترس و اضطراب توصیه می کنیم که به طور کامل مثانه خود را تخلیه کنید و در طول روند تست نفس های عمیق بکشید. نفس های عمیق منجر به کاهش انقباضات عضلات خواهد شد در نتیجه دردی را تجربه نخواهید کرد.

مراقبت های بعد از تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر نیازی به مراقبت های بعدی ندارد و انجام آن در روند روزانه افراد اخلالی ایجاد نمی کند. اما برای آرامش خاطر مراجعه کنندگان توصیه می کنیم در یک الی دو روز اولیه از نوار بهداشتی استفاده شود تا خونریزی مختصری موجود به اتمام برسد. لازم به ذکر است که در صورت اگر میزان خونریزی افزایش یافت حتماً به پزشک تان مراجعه کنید و وی را در جریان قرار دهید. علاوه بر خونریزی، در صورتی که بعد از تست پاپ اسمیر دردها و انقباضات شما افزایش یافت حتماً به متخصص اطلاع دهید.

نتایج تست پاپ اسمیر

مزایای تست پاپ اسمیر

  • زمانی که شما تست را انجام می دهید می توانید از سلامت جسمانی خود مطلع باشید. در صورتی که سلول های سرطانی یا پیش سرطانی در دهانه رحم شما تشخیص داده شود، روند اقدامات جدی تر و درمان سریعاً آغاز می شود. درمان سریع مساوی با افزایش موفقیت در درمان است. به همین دلیل تست پاپ اسمیر تشخیص زودتر و بهنگام را ممکن می سازد.
  • این تست بدون درد و خونریزی انجام خواهد شد؛ در مواردی احتمال دارد که در روزهای ابتدایی بعد از تست دچار خونریزی شوید که کاملاً طبیعی است و بعد از چند روز بهبود خواهید یافت.
  • در کوتاه ترین زمان انجام می شود؛ نهایت مدت زمانی که نیاز است تست پاپ اسمیر انجام شود 10 الی 20 دقیقه است. بنابراین زمان زیادی از شما نمی گیرد.
  • هزینه آن بسیار منطقی و معقول است. علاوه بر آن در بسیاری از مراکز درمانی و بیمارستان های دولتی هزینه آن توسط بیمه پرداخت می شود.
  • با این تست می توان سرطان دهانه رحم و نیز ویروس HPV یا زگیل تناسلی را تشخیص داد. به همین دلیل در صورتی که زنان به بیماری زگیل تناسلی مبتلا شده باشند با مراقبت های بهنگام می توانند از انتقال آن به شریک جنسی شان جلوگیری کنند.

کلام اخر

در طول این مقاله بخش های مختلفی را تدارک دیده بودیم که با ارائه اطلاعت دقیق و جزئی بسیاری از پرسش های افراد را پاسخ گوییم.

در ابتدا از نحوه انجام تست پاپ اسمیر و مراحل آن سخت گفتیم و در ادامه در زمینه مزایا و نیز آمادگی های قبل از تست و مراقبت های بعد از تست پاپ اسمیر نیز مباحثی را مطرح کردیم.

امیدواریم که ضرورت انجام این تست روشن شده باشد و شما هم در جهت حفظ سلامتی خود برای انجام این تست اقدام کنید.

دکتر فاطمه چراغی

دکتر فاطمه چراغی

متخصص زنان، زایمان و نازایی، فوق تخصص انکولوژی زنان و لاپاراسکوپیست
بیش از 30هزار جراحی لاپاروسکوپی موفق زنان
بیش از100هزار درمان اچ پی وی (زگیل تناسلی)

برچسب ها:
مقالات مرتبط
بهترین زمان برای کولپوسکوپی

بهترین زمان برای کولپوسکوپی

درک بهترین زمان برای کولپوسکوپی می تواند نتایج مطلوب را تضمین کند و به نتایج بهتر سلامت کمک کند. این مقاله در مورد...

عوارض برداشتن رحم

عوارض برداشتن رحم

برداشتن رحم یک فرایند جراحی است که در برخی موارد برای درمان بیماری‌های رحمی مانند تومورهای بدخیم یا نارسایی رحم انجام...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

1 Comment
  1. TerryEnamy
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *