021-22370103 - 021-22370107
تهران، سعادت اباد ، بالاتراز میدان کاج ، خیابان نهم ، پلاک 1 ، ساختمان کاج ، طبقه دوم
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
دکتر فاطمه چراغی » تشخیص و درمان » جراحی کیست فولیکولار با لاپاراسکوپی

جراحی کیست فولیکولار با لاپاراسکوپی

امروزه بسیاری از بیماری های مربوط به زنان قابل تشخیص و درمان است، بخش اعظمی از جراحی های زنان شامل درمان انواع کیست های رحم است که در اندازه ها و مدل های مختلفی ایجاد می شوند.یکی از کیست هایی که در تخمدان ایجاد می شود و خوش خیم است کیست فولیکولار تخمدان تحت عنوان کیست خوش خیم تخمدان یا کیست فانکشنال است . ماهیت این کیست مانند سایر کیست ها یک کیسه ی پر از مایع بافتی است، این کیسه ها که در قسمت های مختلف تخمدان ایجاد می شوند بیشتر خانم های جوان که در سنین باروری قرار دارند را تحت تاثیر قرار می دهد. ایجاد کیست فولیکولار تخمدان در سنین قبل از بلوغ بسیار نادر است. اما بهتر است که شما علائم و نشانه های آن را در هر سنی مد نظر قرار بدهید تا در صورت مشاهده فورا به متخصص زنان یا جراح لاپاراسکوپی مراجعه نمایید. خانم های یائسه نیز دچار این نوع کیست تخمدان نمی شوند. هر نوع کیستی که بعد از بروز یائسگی ایجاد گردد باید مورد ارزیابی قرار گیرند. با ما همراه باشید تا علائم و نشانه ها و شیوه های درمان این نوع کیست را بررسی نماییم .

درمان کیست فولیکولار

علائم کیست فولیکولار تخمدان

کیست های فولیکولار معمولا در صورت بروز بدون درد و خطر هستند، همانطور که اشاره شد این کیست ها خوش خیم بوده و تهدید کننده نیستند، بهتر است بگوییم که این کیست ها سرطانی نبوده و اغلب به خودی خودی در چند چرخه قاعدگی بعدی برطرف می شوند. اما در برخی از موارد ممکن است که این کیست ها مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند که ناچار به پیگیری و بررسی های پزشکی شود.

بیشتر این کیست ها علائمی را سبب نمی گردند. اگر فرد کیست فولیکولاری داشته باشد در ابتدا تشخیص آن کمی دشوار خواهد بود، در صورتی که کیست از سایز نرمال بزرگ تر شود، یا در اثر برخی واکنش ها متلاشی شود که به اصطلاح بترکد، فرد با علائمی از درد شکم و لگن همراه خواهد شد. در ادامه ممکن است علائمی چون درد در پایین شکم، فشار یا نفخ در قسمت پایینی شکم، تهوع و استفراغ، حساسیت به درد در سینه ها و تغییراتی در طول چرخه قاعدگی را تجربه کند. اگر فرد درد شدید یا ناگهانی را در شکم خود احساس کند خصوصا اگر با تهوع یا تب همراه باشد، باید سریعا به پزشک مراجعه نماید؛ این درد ممکن است نشانه ای از متلاشی شدن کیست فولیکولار تخمدان یا مشکلات اورژانسی جدی تر باشد.

علت کیست فولیکولار تخمدان

کیست های فولیکولار علت و قاعده ی مشخصی ندارند، اما این دسته از کیست های تخمدان در اثر چرخه قاعدگی ایجاد می شوند.اگر فرد بارور بوده و در سنین باروری قرار داشته باشد، تخمدان ها ماهانه فولیکول های کیست مانندی را ایجاد می کنند. این فولیکول ها هورمون های مهم استروژن و پروژسترون را تولید می نمایند و همچنین تخمکی را در زمان تخمک گذاری آزاد می کنند. اگر فرآیند تولید فولیکول و تولید تخمک در تخمدان دچار خلل شود زمینه رشد کیست های فولیکولار ایجاد خواهد شد. در واقع اگر فولیکول نترکد یا تخمک را آزاد نکند، به کیست تبدیل می شود؛ کیست می تواند به رشد ادامه داده و با مایع یا خون پر شود.

فاکتورهای خطر کیست فولیکولار تخمدان

این نوع کیست بیشتر در زنان بارور دیده می شود،همچنین افرادی که دچار قاعدگی های نامنظمی هستند نیز در معرض ابتلا به آن خواهند بود. همچنین کیست های تخمدان درمان نشده نیز می تواند به عنوان یک علت پیش زمینه در نظر گرفته شود. اگر خانمی دچار اختلال هورمونی شده باشد نیز ممکن است به کیست فولیکولار مبتلا شود.همچنین خانمی که از داروهای باروری استفاده می کند، به عدم تعادل هورمونی مبتلا است، چربی اضافی خصوصا در بالا تنه خود دارد و یا استرس زیادی را متحمل می شود، احتمال بروز کیست فولیکولار تخمدان در او بیشتر است.

تشخیص کیست فولیکولار تخمدان

از آن جا که کیست های فولیکولار در بیشتر موارد به خودی خود درمان می شوند و علائم مشخصی هم به همراه ندارند، تشخیص آن کمی دشوار خواهد بود. پزشک با یک معاینه و انجام آزمایشات لازم می تواند این عارضه را تشخیص دهد. . او به طور مرتب کیست را در چکاپ ها بررسی می کند تا از عدم رشد آن اطمینان یابد. در برخی موارد، پزشک ممکن است سونوگرافی واژینال یا تست های دیگر را برای تشخیص کیست فولیکولار تخمدان توصیه کند. اگر بیمار درد در پایین شکم یا سایر علائم را تجربه می کند، پزشک یک معاینه لگنی را برای تشخیص علت آن انجام می دهد. بسته به علائم و سابقه پزشکی فرد، در مواردی انجام سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی توصیه می شود. تشخیص دقیق مشکل توسط پزشک بسیار اهمیت دارد؛ علائم ترکیدن کیست مشابه علائم آپاندیسیت و سایر شرایط هستند.

درمان کیست فولیکولار تخمدان

در بسیاری از موارد تشخیص جراح این است که به کیست ها زمان داده شود تا به صورت خود به خودی درمان شوند، در این بین از روش های درمان دارویی نیز برای کنترل و مهار این عارضه کمک گرفته می شود. با این حال، به بیمار توصیه می شود که سونوگرافی لگنی را برای اطمینان از عدم رشد کیست فولیکولار انجام دهد. در این نتایج اگر سایز کیست ها بیش از اندازه بزرگ باشد نیاز به درمان های جراحی خواهد داشت مانند لاپاراسکوپی فیبروم های رحم . اگر فرد کیست فولیکولاری داشته باشد که به اندازه ای بزرگ شده است که موجب درد یا انسداد خونرسانی به لوله های فالوپ یا تخمدان ها می گردد، پزشک انجام جراحی را برای درمان کیست فولیکولار تخمدان توصیه می کند. در موارد شدید تر ممکن است اندازه کیست به قدری زیاد شود که باعث وارد شدن فشار به تخمدان و پیچ خوردن تخمدان شود. پیچ خوردگی تخمدان درد شدیدی را برای مبتلایان به همراه دارد و به علاوه سلامت تخمدان ها را نیز تهدید می کند. اگر کیست فولیکولار بعد از سن یائسگی  ایجاد شود نیز نیاز به درمان با روش جراحی خواهد بود. در هر صورت درمان کیست فولیکولار با لاپاراسکوپی روشی ساده، ایمن و کم تهاجم خواهد بود. به طور کلی در موارد زیر نیاز است که از لاپاراسکوپی برای درمان کیست فولیکولار استفاده شود.

  • در مواردی که تخمدان و کیست پیچ بخورد یا پاره شود.
  • در صورت خونریزی و درد شدید
  • درصورتی که کیست بزرگ‌تر از ۳ اینچ (۷٫۳ سانتی متر) شود یا به اندام‌های مجاور خود فشار بیاورد.
  • در صورتی که کیست پس از یک دوره قاعدگی و با دارو از بین نرود.
  • در صورتی که امکان وجود سرطان تخمدان تشخیص داده شود.

دکتر فاطمه چراغی

دکتر فاطمه چراغی

متخصص زنان، زایمان و نازایی، فوق تخصص انکولوژی زنان و لاپاراسکوپیست
بیش از 30هزار جراحی لاپاروسکوپی موفق زنان
بیش از100هزار درمان اچ پی وی (زگیل تناسلی)

برچسب ها:
مقالات مرتبط
فرق پاپ اسمیر و کولپوسکوپی

فرق پاپ اسمیر و کولپوسکوپی

یکی از رایج ترین سوالات بیمارانی که پزشک برای آنها کولپوسکوپی تجویز کرده است، این است که "فرق پاپ اسمیر و کولپوسکوپی"...

روش های تشخیص زخم دهانه رحم

روش های تشخیص زخم دهانه رحم

زخم دهانه رحم بیماری است که با ایجاد زخم در قسمت هایی از واژن به مرور زمان بخش های دیگر آن را درگیر کرده و باعث بروز...

علائم افتادگی مثانه

علائم افتادگی مثانه

یکی از مشکلات شایع در خانم ها افتادگی مثانه است که به خصوص در سنین بالاتر و یا تجربه ی زایمان و چاقی بیشتر ایجاد می...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *