021-22370103 - 021-22370107
تهران، سعادت اباد ، بالاتراز میدان کاج ، خیابان نهم ، پلاک 1 ، ساختمان کاج ، طبقه دوم
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
دکتر فاطمه چراغی » بیماری های زنان » عفونت رحم از تشخیص تا درمان

عفونت رحم از تشخیص تا درمان

عفونت رحم یک بیماری است که در صورت وجود اختلال در عملکرد لگن و یا وجود بیماری در آن که به اصطلاح (PID) گفته می شود بروز می نماید ، در زمان ابتلا به عفونت رحم کل یا بخشی از سیستم تناسلی زنان  دچار عفونت می شود و این مورد با ایجاد درد و ناراحتی برای خانم ها همراه است . این عارضه که در صورت انتقال باکتری ها از طریق رابطه جنسی از واژن به دهانه رحم و رحم ایجاد می شود دارای علام و نشانه هایی است که باید به آن توجه و توسط متخصص زنان و زایمان درمان شود .

علائم ابتدایی مبتلایان به عفونت رحم می تواند خفیف باشد و ممکن است بسیاری از زنان از وجود اینگونه عفونت ها در دستگاه تناسلی خود بی اطلاع باشند. در نتیجه، بیماران جهت تشخیص این مشکل تا زمانی که دردهای شدید رحمی و شکمی به سراغ آن ها نیاید به پزشک مراجعه نمی کنند.البته که باید توجه داشت که بیماری های مزمن می تواند زمینه ساز ابتلا به سرطان دهانه رحم شود .

خانم با دل درد

علائم عفونت رحم

همانطور که بیان شد ممکن است که علائم اصلی بروز این بیماری بسیار خفیف و نا محسوس باشد از این رو تشخیص آن در ابتدای امر بسیار دشوار خواهد بود ، برخی از زنان حتی متوجه وجود این علائم در بدن خودنخواهند شد و با عود کردن بیماری متوجه می شوند که به آن مبتلا شده اند . در زیر برخی از مهم ترین علائم ابتلا به عفونت رحم را برای شما نام برده ایم :

علائم کلی عفونت رحم عبارتند از:

  • بروز درد های شدید یا خفیف در ناحیه شکم و لگن
  • مشاهده ترشحات بد بو و غیر طبیعی واژینال
  • خونریزی های غیر طبیعی رحمی بخصوص در حین رابطه جنسی یا در بین چرخه های قاعدگی
  • احساس درد و ناراحتی در هنگام رابطه جنسی
  • تجربه شدید تب و لرز
  • مشکل و گاهاً احساس درد در هنگام دفع ادرار

زمان مراجعه به پزشک

هر گونه علائمی نامبرده ممکن است خبر از بیماری در ناحیه تناسلی و یا رحم داشته باشد از این رو نیاز است که بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید تا ایشان با معاینه دقیق مشکلات شما را مورد بررسی قرار دهند .

در صورت مشاهده علائمی که به شما یاد آوری می نماییم ، سریعاً به پزشک یا مراکز اورژانس مراجعه کنید تا زمینه ساز مشکلات دیگری برای شما نشود :

  • دردهای شدید زیر شکم
  • استفراغ و حالت تهوع شدید و تکرار شونده
  • تب بالای 38 درجه
  • ترشحات چرکی و غیر شفاف از واژن

زمان-مراجعه-به-پزشک-زنان

دلایل ابتلا به عفونت رحم

عامال اصلی بروز این نوع عفونت ، وجود باکتری ها می باشند ، همانطور که می دانید فعالیت انواع باکتری های عفونی در رحم علل اصلی بروز عفونت های رحم و دستگاه تناسلی می باشد اما باکتری های عامل بیماری سوزاک از شایع ترین دلایل این بیماری هستند. تکثیر این نوع باکتری عموما در طول رابطه جنسی محافظت نشده انجام می شود و به بدن خانم ها به راحتی منتقل می شوند.عفونت های باکتریایی به محض از بین رفتن پرده بکارت می توانند از طریق روش های دیگری وارد دستگاه تناسلی شوند. اگر چه این روش های انتقال نادر هستند اما چرخه های قاعدگی، زایمان طبیعی و سقط جنین نیز می توانند سبب انتقال باکتری ها به محیط واژن و رحم شوند. در صورت رعایت بهداشت ، استفاده از کاپ های قاعدگی، آیودی یا سایر وسایل پزشکی هرگز سبب ایجاد عفونت رحم نمی شوند.

به طور کلی می تواند عامل های اصلی برای ابتلا به انواع عفونت های رحمی و افزایش ریسک ابتلا به عفونت واژینال ، را موارد زیر شناسایی نمود :

  • داشتن روابط جنسی مکرر در خانم های کمتر از 25 سال
  • شریک های جنسی متعدد و روابط جنسی محافظت نشده
  • ارتباط جنسی با فردی که بیش از یک شریک جنسی دارد
  • دوش گرفتن مکرر که تعادل باکتریایی واژن را از بین می برد و باکتری های مفید این ناحیه را می کشد.
  • وجود سابقه بیماری های عفونی مقاربتی

روش های تشخیص عفونت رحم

برای تشخیص عفونت رحم نیاز است که به متخصص زنان مراجعه و از ایشان مشاوره های لازم را دریافت نمایید. ایشان با معاینه دقیق در این رابطه ، آزمایشات لازم را تجویز نموده و با توجه به میزان شیوع بیماری درمان های لازم را مد نظر قرار می دهد . به طور کلی موارد کمک کننده برای تشخیص عفونت رحم شامل نکات زیر می باشد :

بررسی سوابق پزشکی

پزشک زنان و زایمان پیش از هرگونه معاینه، سوابق پزشکی بیمار را مورد بررسی قرار می دهد و از عادت های جنسی و سبک زندگی بیمار اطلاع حاصل می کند.

معاینه به منظور تشخیص بیماری های التهابی لگن

در طول این معاینه، پزشک زنان زایمان ناحیه تناسلی را با دست لمس و معاینه می کند تا از حساسیت و التهابات این ناحیه اطلاع کسب کند. علاوه بر این، ممکن است پزشک با استفاده از سواب های مخصوص، از مایعات واژینال و درون رحم نمونه برداری انجام دهد و آن را برای آزمایش به آزمایشگاه ارجاع دهد.

آزمایش خون و ادرار

این آزمایشات برای تشخیص بارداری، HIV و سایر بیماری های عفونتی مقاربتی استفاده می شوند.

سونوگرافی رحم

این آزمایش با استفاده از امواج صوتی دستگاه سونوگرافی انجام می شود و هر گونه مشکلات رحم و سایر اندام های تناسلی تشخیص می دهد.در صورتی که این بیماری به وسیله روش های بالا تشخیص داده نشود و بیمار همچنان علائم عفونت های رحمی را داشته باشد ممکن است از روش هایی مانند لاپاروسکوپی و بیوپسی اندومترال استفاده کند.

در برخی از موارد با انجام تست پاپ اسمیر بیماری های دیگر نیز تشخیص داده می شود .

درمان عفونت رحم

درمان عفونت رحم به صورت کامل با تشخیص دقیق این عارضه امکان پذیر است ، در صورتی که این تشخیص به هنگام باشد روش های درمان موثر تر خواهد بود . از این رو همواره باید سلامت و خود کنترلی را مورد توجه قرار دهید و معاینات ماهیانه داشته باشید . توجه به بهداشت و تغییرات واژن از مهم ترین مسائلی است که می تواند در صورت ابتلا به انواع بیماری ها به شما کمک بزرگی نماید . بی توجهی و عدم رعایت نکات نام برده باعث می شود که شما به انواع بیماری های زنان مبتلا و از بروز آنها احساس درد و ناراحتی داشته باشید .

عفونت رحم نیز مانند سایر بیماری ها شیوه های درمان خاص خود را دارد که توسط پزشک مد نظر قرار گرفته می شود در زیر برخی از مهم ترین روش ها را یادآوری نموده ایم :

  • مصرف آنتی بیوتیک ها: استفاده از آنتی بیوتیک ها،اولین و بهترین روش برای درمان عفونت رحم است که باکتری های در حال رشد را کنترل و از بین می برد . پس از انجام آزمایشات لازم و تشخیص قطعی پزشک مبنی بر وجود عفونت رحم، پزشک با استفاده از آنتی بیوتیک های مناسب به مقابله با این عفونت ها می پردازد.
  • پرهیز از رابطه جنسی : پس از تشخیص این بیماری توصیه می شود که تا زمان بهبودی کامل رابطه جنسی برقرار نشود ، این عمل خود یکی از عامل های شیوع و اختلال در درمان محسوب می شود . همچنین در این دوره موارد لازم برای کنترل ابتلای شریک جنسی به عفونت نیز لحاظ می گردد .

دکتر فاطمه چراغی

دکتر فاطمه چراغی

متخصص زنان، زایمان و نازایی، فوق تخصص انکولوژی زنان و لاپاراسکوپیست
بیش از 30هزار جراحی لاپاروسکوپی موفق زنان
بیش از100هزار درمان اچ پی وی (زگیل تناسلی)

برچسب ها:
مقالات مرتبط
انواع ترشحات واژن

انواع ترشحات واژن

ترشح واژن به مایعی گفته می‌شود که از واژن یا دهانه رحم خارج می شود. معمولا مایعی بی رنگ در طول روز مشاهده می شود. این...

علل بروز بی اختیاری ادرار

علل بروز بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار از عوارضی است که در اثر عواملی مانند سبک زندگی نادرست، افتادگی مثانه ، افتادگی رحم ، چاقی و یا سایر...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

2 دیدگاه ها
  1. کابان خسروی

    من 17سالمه و تا الان چرخه قاعدگیم منظم نشده و الان یه ترشحات قهوه ای مانند دارم نمیدونم چیه …تقریبا دو روزه .خواستم بدونم این عفونته یا یه چیز دیگ ؟

    پاسخ
    • drfcheraghi

      بله احتمال زیاد عفونت باشه

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *