کیست بارتولن در اثر مسدود شدن ترشحات غده بارتلون است. غده های بارتولن غدد بسیارکوچکی است که وظیفه آن ترشح مایع برای مرطوب نگه داشتن واژن است. این غده در ناحیه لابیاها ودردو طرف واژن قرار دارد. مایعاتی که توسط غده بارتولن ترشح می شود، از طریق مجراهای لوله مانندی به واژن می رسد. در صورتی که این لوله ها بسته شوند، ترشحات مسدود می شوند وباعث ایجاد کیست می شوند. کیست های بارتولن معمولا خطرناک نیستند وغیر سرطانی هستند .
این امکان وجود دارد که بیمار دردی احساس نکند و فقط برجستگی را احساس کند اما در مواردی ممکن است کیست عفونی شود و باعث اذیت شدن بیمار در زمان راه رفتن و نزدیکی شود.
دلایل به وجود آمدن کیست بارتولن چیست؟
دلیل به وجود آمدن کیست بارتولن دقیقأ مشخص نیست اما ممکن است در اثر آسیب دیدن پوست ناحیه واژن و یا عفونت هایی مانند کلامیدیا و یا گنوکوک باشد.

در حالت کلی میتوان گفت که دلایل بروز کیست بارتولن میتواند ترشحات با غلظت بالا و تورم لابیا ها باشد.
از طرف دیگر کیست بارتولن در در زمان برقراری رابطه جنسی افزایش پیدا می کند چرا که ترشح مایعات در این زمان بیشتر میشود ممکن است ترشح مایعات ناشی از این بیماری در ابتدا با عفونت رحم اشتباه گرفته شود.برخی افراد هم با وجود دردی که در اثر وجود کیست ایجاد می شود تصور می کنند که به سرطان دهانه رحم مبتلا شده اند.
کیست بارتولن چه نشانه هایی دارد؟
در کیست هایی که هنوز خیلی بزرگ نشده اند ممکن است علائمی دیده نشود اما در صورتی که اندازه کیست خیلی بزرگ باشد ممکن است علائمی مانند آویزان شدن یک طرف لابیا را نسبت به قسمت دیگر ایجاد شود.
اما در صورت عفونت کردن کیست میتواند درد زیادی را برای بیمار ایجاد کند و مایع از داخل کیست خارج شود.همچین این عفونت میتواند تب را به دنبال داشته باشد.
در صورتی که کیست ها عفونی نشده باشند ممکن است بیمار با علائم زیر روبرو شود:
- ایجاد توده دردناک در واژن
- قرمزی و متورم شدن واژن
- بروز درد و ناراحتی در هنگام برقراری رابطه جنسی
روش تشخیص کیست بارتولن
تنها روش تشخیص بیماری این است که به متخصص زنان مراجعه کنیم تا نمونه ای از ترشحات نمونه گیری شود. دکتر با بررسی کردن این ترشحات می تواند به وجود بیماری های مقاربتی مانند زگیل تناسلی و .. پی ببرد. در زنانی که سن پایین تر از 40 سال داشته باشد، از کیست بیوپسی گرفته می شود تا امکان وجود سرطان بررسی گردد این اقدام در برخی از موارد نیز مانند بررسی فیبروم رحم انجام می شود.
آیا کیست بارتولن در بارداری تأثیر دارد؟
در صورتی که در زمان بارداری به کیست بارتولن مبتلا شدید نگران نباشید چرا که این بیماری اثری بر بارداری ندارد.
اما در صورتی که کیست بزرگ و عفونی باشد بایستی حتماً برای درمان آن اقدام کرد.
در افراد باردار به دلیل خطرناک بودن داروهای بیهوشی برای جنین ممکن است روش جراحی را تا زمان زایمان بیمار به تعویق بیندازند.
آیا کیست بارتولن در دختران مجرد نیز اتفاق میافتد؟
از آنجایی که اینکه وجود غده بارتولن در زنان و دختران مشترک است بنابراین مسدود شدن این غده ربطی به متاهل و یا مجرد بودن ندارد. اما در افرادی که رابطه جنسی دارند امکان عفونت خیلی بیشتر است.
درمان کیست بارتولن به روش خانگی
استفاده از ترکیب عسل با سرکه سیب، زنجبیل و آلوئه ورا میتواند در درمان بیماری مؤثر باشد.
همچنین استفاده از مرهم سیاه بر روی کیست باعث خالی شدن عفونت از غده بارتولن می-شود.در مرهم سیاه از زغال استفاده شده است که تأثیر درمانی زیادی دارد وبرای درمان کیست و آکنه مورد استفاده قرار میگیرد.
ترکیب روغن درخت چای و روغن کرچک نیز میتواند برای التیام وتخلیه عفونت کیست بارتولن مؤثر باشد.
نشستن در آب گرم می تواند یکی دیگر از راههای درمان خانگی بیماری باشد.
راههای درمان کیست بارتولن چیست؟
درصورتی که کیست بارتولن یا به عبارت دیگر آبسه بارتولن درمان نشود ممکن است این عفونت به بافتهای عمقی تر انتشار یابد.
اگربعد از انجام معاینات و آزمایشات لازم مشخص شود که بیمار دچار بیماری مقاربتی شده است و یا کیست عفونی شده باشد، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید.
درمان با دارو
در مرحله اول برای درمان کیست بارتولن داروهای آنتی بیوتیک و کرمهای موضعی تجویز می شود.
میتوان با استفاده از مسکن هایی مانند ژلوفن، ایبوپروفن درد کیست عفونی را کاهش داد.
در بیمارانی که سنشان کمتر از 40 سال باشد ممکن است نیاز به درمان خاصی نباشد و تنها با نشستن در وان حاوی بتادین این کیست بترکد و خود به خود از بین برود.
جراحی کیست بارتولن
در مواردی که کیست بسیار شدید باشد روش حمام بتادین نمیتواند مؤثر باشد و باید از عمل جراحی استفاده کرد.
اما زیاد نگران نباشید زیرا که این عمل بسیار ساده است و درحدود نیم ساعت انجام میشود.
یکی از روشهای جراحی این است که پزشک قسمتی که انسداد پیدا کرده است را باز می کند و پوست به اطراف دوخته می شود که اصطلاحا مارسوپیالیزیشن انجام شده که عمل خیلی شایعی نیز می باشد.
در روش دیگر پزشک یک برش کوچک بر روی کیست ایجاد میکند و یک کاتتر پلاستیکی را در مجرای ورودی میدهد تا کیست تخلیه شود. تخلیه کیست ممکن است 6 هفته ادامه داشته باشد. این کیست ممکن است دوباره عود کند که در این صورت باید کیست به صورت کامل برداشته شود.
چه مراقبتهایی بعد از جراحی لازم است؟
برای اینکه بعد از جراحی روند بهبودی به سرعت انجام شود بهتر است به توصیه های زیر توجه کنیم:
- به مدت دو روز کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارد انجام ندهید و صبر کنید تا اثرات بیهوشی به طور کامل از بین برود.
- تا چهار هفته سعی کنید نزدیکی نداشته باشید.
- بعد از گذشت چهار هفته میتوانید حمام کنید اما از مواد شوینده قوی و بودار استفاده نکنید.
- · آنتی بیوتیک و مسکن بایستی طبق نظر پزشک استفاده شود.
چگونه از کیست بارتولن جلوگیری کنیم؟
با وجود اینکه این بیماری خیلی خطرناک نیست و درمان دارد اما بایستی برای پیشگیری از کیست بارتولن باید خیلی مراقب بهداشت فردی خود باشیم .
- درصورتی که عفونت یا ترشحات غیر طبیعی داشتیم به پزشک مراجعه ودرمان های مورد نیاز را انجام بدهیم.
- هر چند ماه یکبار برای چکاب سلامتی خود به پزشک متخصص مراجعه کنیم.
- از آنجایی که این عفونت ها از طریق رابطه جنسی انتقال پیدا میکند بنابراین استفاده از کاندوم میتواند از بروز این بیماری پیشگیری کند.
0 دیدگاه