یکی از شایع ترین سرطان ها در دستگاه تناسلی بانوان، سرطان دهانه رحم می باشد. آغاز این سرطان از سلول های سازنده ی بافت های سرویکس یا همان دهانه رحم آغاز می شود یعنی هنگامی که سلول های دهانه رحم از حالت عادی خود خارج شوند و سریعا تکثیر شوند. این سرطان، در بسیاری از مواقع عوارض بسیار خطرناکی برای بیمار دارد. سرطان دهانه ی رحم انواع مختلفی دارد که می تواند توسط ویروسی به اسم پاپیلومای انسانی( ویروس HPV : این ویروس از شایع ترین عفونت های دستگاه تناسلی می باشد که بر اثر مقاربت به وجود می آید و اغلب افرادی که فعال جنسی هستند به این ویروس مبتلا می شوند.) به وجود بیاید. در این مقاله قصد داریم در مورد سرطان دهانه رحم، علائم، تشخیص و درمان آن بپردازیم و اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه قصد دارید در این زمینه بیشتر بدانید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید…
دهانه ی رحم
دهانه ی رحم( cervix)، عضوی از بدن است که موجت اتصال انتهای واژن به رحم می شود. خون خارج شده از رحم در دوران قاعدگی از طریق دهانه ی رحم وارد واژن می شود و سپس از بدن خارج می شود.
علائم سرطان دهانه ی رحم چیست؟
فردی که به بیماری سرطان سرویکس مبتلا شود، در ابتدا علائم و نشانه خاصی در خود مشاهده نمی کند اما با گذشت زمان، این علائم پیشرفت می کند. این علائم عبارتند از:
- خون ریزی در زمان قاعدگی شدید شود، و یا مدت زمان دوره ی قاعدگی طولانی تر از حد معمول شود.
- خون ریزی پس هر تماس جنسی یا شستشوی واژن
- خون ریزی واژینال پس از هر رابطه ی جنسی
- خون ریزی پس از یائسگی
- افزایش ترشح از ناحیه ی واژن که ممکن است بوی نا مطبوع داشته باشد.
- احساس درد در ناحیه ی لگن و ناحیه ی تناسلی در حین رابطه ی جنسی
- خون ریزی که بین دوره های منظم قاعدگی رخ می دهد.
از نشانه های دیر رس سرطان دهانه ی رحم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سوزش ادرار
- خون ریزی از رکتوم
- نکروز
- درد در ناحیه ی پهلو یا اندام تحتانی
- وجود خون در ادرار
- یبوست بهبود نا پذیر
- درد لگن
- خون ریزی شدید و ارومی
عوامل خطر ساز HPV
- این ویروس عوامل خطر سازی دارد که شامل موارد زیر می شود.
- وجود شریک های جنسی متعدد
- وجود شریک های جنسی پر خطر: یعنی ارتباط جنسی بی بند و بار و برقراری رابطه ی جنسی با کسی که به بیماری HPV مبتلا است.
از دیگر عوامل خطر سازی که احتمال ابتلا به این بیماری را در انسان ها افزایش می دهد عبارت است از:
- داشتن سابقه در بیماری STD: اگر فرد به بیماری هایی مانند کلامیدیا، گونوره، سیفلیس و AIDS / HIV مبتلا باشد احتمال اینکه به ویروس HPV مبتلا شود زیاد است.
- سیگار کشیدن
- چاقی بیش از اندازه
- فشار خون بالا
- دیابت قندی
- مصرف داروی تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه
- ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن
- داشتن وضعیت اجتماعی یا اقتصادی ضعیف
- تعداد بارداری هایی که منجر به فرزند زنده می شود.
سن ابتلا به سرطان رحم
سرطان دهانه ی رحم بر خلاف سرطان رحم که در سن بالای 50 سالگی ممکن است رخ دهد، می تواند از سن 25 سالگی شروع شود. پیک این بیماری در سن 47 سالگی می باشد.
راه های تشخیص سرطان دهانه ی رحم
تست پاپ اسمیر: پاپ اسمیر، یک روش و آزمایش پیشگیری و درمان بیماری سرطان دهانه ی رحم به شمار می آید. وجود تغییرات پیش سرطانی را با استفاده از این روش می توان تشخیص داد. انجام این ازمایش برای خانم هایی که فعال جنسی هستند و از لحاظ سنی بالای 21 سال هستند توصیه می شود. با انجام دادن سه تا تست پاپ اسمیر در زمان درست و نبود هیچ مشکلی با نظر پزشک می توان فواصل انجام این تست را افزایش داد. در برخی از موارد برای تشخیص از لاپاراسکوپی نیز کمک گرفته می شود.
قبل از انجام پاپ اسمیر چه مواردی باید رعایت شود؟
۱. ۴۸ ساعت قبل رابطه جنسی و کویتوس نداشته باشد.
۲. ۴۸ ساعت قبل پماد یا دوش واژینال استفاده نکند.
۳. بعد از اتمام قاعدگی و خونریزی جهت انجام پاپ اسمیر مراجعه نماید.
آزمایش HPV: آطزمایش HPV، یکی از مهم ترین ازمایش ها می باشد. زیرا در به دنبال ابتلا به ویروس HPV این ازمایش انجام می شود که این ویروس احتمال ابتلا به سرطان دهانه را در فرد افزایش می دهد. درمانی برای این بیماری وجود ندارد، اما با زدن یک واکسن می توان احتمال ابتلا به این بیماری را در فرد کاهش داد. ویروس HPV از 60 نوع ویروس تشکیل شده است که بعضی از این ویروس ها موجب ایجاد زگیل تناسلی می شود. این ویروس یک عفونت محسوب می شود که در بین افراد از طریق تماس پوست به پوست منتقل می شود.
سونوگرافی ترنس واژینال( TVU): فردی که علائم و نشانه های این بیماری را داشته باشد، ممکن است که مجبور شود از روش سونوگرافی ترنس واژینال برای تشخیص استفاده کند. سونوگرافی ترنس واژینال یک ازمایش می باشد. TVU یکی از انواع سونوگرافی محسوب می شود، در این دستگاه با استفاده از یک اسکنر کوچک میله می توان تصویر دقیقی از دورن واژن تهیه کرد.
کولپوسکوپی و بیوپسی ( نمونه برداری ) سرویکس : اندیکاسیون های کولپوسکوپی شامل :
۱. تست hpv مثبت
۲. پاپ اسمیر غیر طبیعی
۳. خونریزی بعد از رابطه جنسی
۴. لکه بینی
۵. عفونت و ترشحات واژینال غیر طبیعی مقاوم به درمان
۶. زگیل تناسلی
چون موارد فوق همانطور که قبلا اشاره شد ممکن است از نشانه های سرطان دهانه رحم باشند و باید بوسیله کولپوسکوپی تحت بررسی قرار بگیرند. برای مطمئن شدن از نتیجه ی تشخیص خود نمونه برداری بافت را انجام می دهد. انجام این روش به این گونه است که نمونه ی کوچکی از سلول های پوشاننده رحم برداشته می شود و سپس نمونه را به آزمایشگاه منتقل می کنند و آزمایشات لازم در آزمایشگاه بر روی ان انجام می شود.
آیا عمل جراحی برای درمان سرطان دهانه ی رحم انجام می شود؟
در مراحل پیشرونده سرطان رحم که با دارو و روش های دیگر قابل درمان نیست، از روش جراحی برداشتن رحم ( هیسترکتومی) استفاده می کنند. این روش می تواند در مرحله ی اولیه درمان از پیشروی این بیماری جلوگیری کند. اما لازم است بدانید که با برداشتن رحم احتمال بارداری در خانم ها غیر ممکن می شود. ممکن است عمل جراحی به صورت باز انجام شود و یا اینکه برداشتن رحم به روش لاپاراسکوپی انجام گردد. در این روش نیاز به برش بزرگ در ناحیه شکم نیست و با چند برش کوچک لاپاراسکوپ وارد بدن بیمار می شود و بهترین جراج لاپاراسکوپی در تهران، عمل جراحی را انجام می دهد.
راه های پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم
برای اینکه بتوان احتمال ابتلا به این بیماری را در خانم ها کاهش داد می توان به نکات زیر توجه کرد.
- واکسن زدن
- داشتن رابطه ی جنسی امن
- ترک سیگار
0 دیدگاه