021-22370103 - 021-22370107
تهران، سعادت اباد ، بالاتراز میدان کاج ، خیابان نهم ، پلاک 1 ، ساختمان کاج ، طبقه دوم
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه
دکتر فاطمه چراغی » لاپاراسکوپی » کاربرد لاپاراسکوپی در درمان فیبروم رحمی

کاربرد لاپاراسکوپی در درمان فیبروم رحمی

امروزه تقریبا تمامی عمل های جراحی بانوان مانند برداشتن فیبروم های رحمی، کیست تخمدان، آندومتریوز، جراحی برداشتن رحم، چسبندگی رحم و … را می توان با عمل لاپاراسکوپی انجام داد. عمل لاپاراسکوپی یک تکنیک پیشرفته جراحی است که با درصد موفقیت بالایی همراه است. برداشتن فیبروم رحم که میومکتومی نامیده می شود را می توان بدون نیاز به عمل جراحی باز و ایجاد برش بزرگ با استفاده از لاپاراسکوپی انجام داد. در این مقاله می خواهیم در مورد لاپاراسکوپی فیبروم رحمی صحبت کنیم و اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه مبتلا به فیبروم رحم هستید و به دنبال راهی برای درمان آن می باشید یا اینکه می خواهید در این زمینه اطلاعات کسب کنید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید…

فیبروم چیست ؟

شاید شنیدن نام فیبروم رحم برای برخی از خانم ها نگران کننده و برای عده ای دیگر نامی آشنا باشد. فیبروم رحم جزو شایع ترین تومور های لگن در زنان است که تقریبا ۵۰ درصد از زنان در سنین باروری آن را تجربه می کنند. فیبروم درواقع توده های خوش خیم و غیر سرطانی هستند که در لایه های عضلانی رحم تشکیل شده و رشد می کنند. همان طور که بیان شد تشکیل توده های فیبروم در سنین باروری یعنی بین ۲۰ تا ۴۰ سال بیشتر دیده می شود. فیبروم های رحم در بسیاری از موارد علائم شایع این دارند اما ممکن است که با نشانه های زیر بروز نماید:

  • تشدید خونریزی در دوران قاعدگی
  • طولانی شدن دوره قاعدگی
  • احساس تکرر ادرار
  • وارد شدن فشار به ناحیه لگن
  • بروز مشکلات در تخلیه مثانه
  • تجربه یبوست به صورت مزمن
  • احساس کمردرد یا پا درد
  • احساس پر بودن شکم
  • احساس درد در زمان برقراری رابطه جنسی
  • و سایر علائم

علل بروز فیبروم

علت به وجود آمدن فیبروم های رحم و کاملا مشخص نیست، اما برخی از عوامل در تشکیل فیبروم رحمی تاثیر گذار هستند. به طور مثال تغییرات ژنتیک باعث می شود که در رحم توده های خوش خیم در عضله رحم ایجاد شود و همین طور اختلالاتی که در هورمون های جنسی زنان یعنی استروژن و پروژسترون بروز می نماید، از علل تشکیل فیبروم ها در رحم به شمار می آیند.هورمون های ذکر شده در دوران بارداری و قاعدگی بیشترین ترشح خود را تجربه می کنند.

یکی دیگر از عواملی که باعث رشد فیبروم ها می شود مواردی مانند عدم مصرف میوه و سبزیجات و پیروی نکردن از رژیم غذایی سالم است ، همچنین چاقی نیز باعث می‌شود که استروژن به وسیله چربی به فیبروم رحمی تبدیل شود و در واقع عاملی برای رشد آن در رحم باشد. بیشتر خانم هایی که چاقی و یا اضافه وزن دارند از مشکلاتی نظیر مشکلات باروری و داشتن فیبروم های زیاد و یا تخمدان پلی کیستیک رنج می برند.

همان طور که بیان شد رژیم غذایی عامل بسیار مهمی در ایجاد فیبروم رحم می باشد. مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز و یا خوردن غذاهایی که سرشار از کربوهیدرات و شیرینی هستند، عاملی برای ابتلا به انواع فیبروم رحم است. وجود فیبروم رحم باعث بروز عوارضی مانند کاهش گلبول های قرمز که در نهایت منجر به کم خونی می شود، خواهد بود.

چرا که وجود فیبروم ها به دلیل اینکه خونریزی رحم را شدیدتر می کنند در دوران قاعدگی فرد را دچار کم خونی می نماید البته شدت کم خونی قابل جبران است اما در برخی موارد نادر فرد نیاز به انتقال خون خواهد داشت.

لاپاراسکوپی فیبروم رحمی چیست؟

در لاپاراسکوپی فیبروم رحمی جراح به جای استفاده از برش های عرضی و طولی بزرگ، 4 برش چند میلیمتری درناحیه شکم ایجاد می کند و این کار میزان خونریزی و عفونت را به حداقل می رساند. در این روش، جراح دست های خود را به طور مستقیم وارد شکم بیمار نمی کند بلکه به وسیله دوربینی که داخل شکم شده است، می تواند فیبروم را ببیند و توسط ابزار های جراحی که از طریق برش ها وارد شکم شده، عمل جراحی خارج کردن فیبروم ها را انجام می دهد. برای اینکه جراح دید خوبی نسبت به محل جراحی رحم و تخمدان ها داشته باشد، لازم است تا دیواره شکم از اندام ها فاصله بگیرد. به همین علت داخل شکم قبل از عمل با گاز دی اکسید کربن پر می شود و در عین حال فشار این گاز در جلوگیری و کاهش خونریزی نقش مثبتی دارد. چنانچه سایز فیبروم ها بزرگ باشد توسط ابزاری به نام مورسلاتور به قطعات کوچکتری تقسیم می شود و از طریق برش های کوچکی که روی شکم قرار دارد، خارج می شود. مهم ترین عامل در داشتن یک جراحی لاپاراسکوپی موفق، مراجعه به یک جراح با تجربه و ماهر برای انجام عمل لاپاراسکوپی فیبروم رحم می باشد که با برنامه ریزی و انجام یک جراحی موفق میزان خونریزی و عوارض عمل را به حداقل برساند و بهترین نتیجه را بگیرد.

درمان-فیبروم-رحم-با-لاپاراسکوپی

مزایای لاپاراسکوپی فیبروم رحم

لاپاراسکوپی فیبروم رحم مزایای فراوانی دارد که در این بخش به برخی از آن ها اشاره می کنیم:

  • در این نوع عمل جراحی از برش های کوچکی استفاده می شود. تعداد برش ها نیز کم و حدود 3 الی 4 عدد می باشد. برش های کوچک علاوه بر اینکه زود بهبود پیدا می کنند، اثر کمتری را نیز از خود به جا می گذارند. موضوعی که در زیبایی ناحیه شکم و کاهش احتمال ایجاد عفونت بسیار موثر است.
  • مدت زمان بستری بیمار در بیمارستان بعد از انجام لاپاراسکوپی رحم کمتر از سایر عمل های جراحی می باشد. به طور میانگین بیماران به 2 روز بستری در بیمارستان نیاز دارند، اما گاهی ممکن است بعضی از بیماران چند ساعت بعد از جراحی مرخص شوند.
  • احتمال ایجاد چسبندگی رحم در این روش بسیار پایین می باشد.
  • به علت اینکه برش هایی که برای انجام این عمل ایجاد می شود بسیار کوچک می باشد، بیمار درد کمتری را نسبت به سایر روش های جراحی احساس می کند و نیاز کمتری به مصرف داروهای مسکن پیدا می کند.
  • شانس بارداری در این روش بسیار بالاتر از روش های دیگر می باشد و همچنین مشکل نازایی در بیماران کاهش پیدا می کند.
  • دوران نقاهت لاپاراسکوپی فیبروم رحم بسیار کوتاه می باشد.

لاپاراسکوپی فیبروم رحم چگونه انجام می شود؟

لاپاراسکوپی فیبروم رحم معمولا برای فیبروم های کوچک با تعداد کم استفاده می شود. در طی انجام عمل لاپاراسکوپی، جراح برش های کوچکی در اطراف شکم ایجاد می کند دستگاهی به نام لاپاراسکوپ از طریق برش های ایجاد شده وارد شکم می شود که به جراح در دیدن لگن و ناحیه اطراف رحم کمک می کند. وسیله ای دیگر از طریق برشی دیگر برای جراحی وارد می شود. ممکن است جراح قبل از برداشتن فیبروم ها آنها را به قطعات کوچکتری تقسیم کند. جراحی لاپاراسکوپی فیبروم رحم نیازمند بستری به مدت یک شب در بیمارستان است اما بهبودی آن سریع تر از عمل جراحی باز برداشتن فیبروم رحم است.

لاپاراسکوپی-فیبروم-رحم

به طور کلی طی عمل لاپاراسکوپی فیبروم، با ایجاد برش های کوچک بر روی شکم دستگاه لاپاراسکوپی را وارد شکم کرده و اقدام به بررسی و جراحی فیبروم های کوچک و یا بزرگ درون رحم می نماید. این جراحی هیچگونه برش عمیق و یا طولی در پی ندارد و جراحان تنها با ایجاد چند شکاف کوچک حدوداً ۲ یا ۳ میلی متر روی شکم این اقدام را انجام می دهند. این جراحی مزیتی که دارد ایمن بودن آن و حالت نیمه تهاجمی آن می باشد، لاپاراسکوپی فیبروم هیچگونه خونریزی یا عفونتی را برای فرد متقاضی در پی ندارد و به هیچ عنوان صدمه‌ای به سایر اعضای شکم بیمار وارد نمی کند.

در صورتی که این جراحی توسط بهترین جراح لاپاراسکوپی انجام شود، هیچ گونه عارضه و یا مشکلات ناشی از جراحی فرا تهدید نمی کند. زیرا جراح تجربه و مهارت کافی برای انجام این عمل را در اختیار دارد.

یکی از مزایای لاپاراسکوپی فیبروم بهبودی سریع بیمار بعد از انجام آن است که کمک می کند تا زودتر به زندگی روزمره انجام فعالیت‌های عادی بازگردد. همچنین این روش احتمال بروز عفونت در فرد مبتلا و قسمت های جراحی شده را بسیار کاهش می دهد. این جراحی همچنین نیازی به بستری دربیمارستان نداشته و تنها در موارد خاص که بیمار نیاز به مراقبت های ویژه تری دارد و بستری صورت می گیرد. همچنین عارضه چسبندگی رحم که از عوارض جراحی های شکمی می باشد، در روش لاپاراسکوپی با احتمال بسیار کمی وجود خواهد داشت. در واقع این روش تکنیک ایمن برای جراحی های بزرگ می باشد که تنها از طریق برش کوچک انجام می شود.

مراقبت های بعد از لاپاراسکوپی فیبروم رحم  

پس از عمل جراحی لاپاراسکوپی فیبروم رحم، بیمار باید به طور میانگین 2 روز در بیمارستان بستری شود و در تمام این مدت بیمار می تواند روال عادی زندگی خود اعم از خوردن، آشامیدن، قدم زدن و … را سپری کند. در برخی از موارد بیماران می توانند در اواخر روز بعد از جراحی مرخص شوند. در 20% موارد بیماران برای تسکین درد بعد از عمل تنها به قرص های مسکن نیاز دارند و به تزریق داروهای مسکن نیاز پیدا نمی کنند. چنانچه به تزریق نیاز باشد بطور میانگین برای هر بیمار 2 بار تزریق صورت می گیرد. پایین بودن دمای بدن بیمار در روزهای اولیه بعد از جراحی طبیعی است. پس از پایان هفته اول لازم است بیمار برای کشیدن بخیه ها و چکاپ به پزشک مراجعه نماید. ریکاوری کامل بیمار چند هفته پس از جراحی حاصل می شود.

هزینه عمل لاپاراسکوپی فیبروم

هزینه عمل لاپاراسکوپی فیبروم رحم به عوامل مختلفی از جمله شرایط بیمار، نوع جراحی، نوع بیمارستان ( دولتی یا خصوصی) بستگی دارد. جهت اطلاع از هزینه آن می بایست به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. عمل لاپاراسکوپی جزو عمل هایی است که تحت پوشش بیمه می باشد.

بیشتر بخوانید : هزینه عمل فیبروم رحم

عوارض لاپاراسکوپی فیبروم رحم

عمل لاپاراسکوپی فیبروم رحم بدون خطر و ایمن می باشد اما ممکن است عوارضی نیز به همراه داشته باشد:

  • عفونت
  • خونریزی
  • مشکلات روده یا مجاری ادراری
  • آسیب به اندام های داخلی مانندد روده یا مثانه
دکتر فاطمه چراغی

دکتر فاطمه چراغی

متخصص زنان، زایمان و نازایی، فوق تخصص انکولوژی زنان و لاپاراسکوپیست
بیش از 30هزار جراحی لاپاروسکوپی موفق زنان
بیش از100هزار درمان اچ پی وی (زگیل تناسلی)

برچسب ها:
مقالات مرتبط
آیا لاپاراسکوپی درد دارد؟

آیا لاپاراسکوپی درد دارد؟

لاپاراسکوپی روش جراحی کم تهاجمی است که با هدف جلوگیری از برش شکم برای انجام جراحی های مختلف ناحیه شکم و لگن ارائه شده...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *