021-22370103 - 021-22370107
تهران، سعادت اباد ، بالاتراز میدان کاج ، خیابان نهم ، پلاک 1 ، ساختمان کاج ، طبقه دوم
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه
دکتر فاطمه چراغی » بیماری های زنان » کاربرد آزمایش پاپ اسمیر را بدانید

کاربرد آزمایش پاپ اسمیر را بدانید

کاربرد آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص چه بیماری هایی است؟ این سوالی است که بسیاری از بانوان پس از آشنایی با تست پاپ اسمیر می پرسند. این تست نتایج بسیار مفید و ارزشمندی به ما می دهد که در واقع متخصصین زنان، لاپاراسکوپی و انکولوژی زنان می توانند از آن برای تشخیص و درمان استفاده کنند. در ادامه این مقاله می خواهیم آشنایی کامل و دقیقی با کاربرد آزمایش پاپ اسمیر کسب کنیم.

در ابتدا باید بگوییم که تست پاپ اسمیر یک آزمایش ساده برای  بررسی وضعیت رحم است که وجود یا عدم وجود سلول های سرطانی را تعیین می کند. این آزمایش تشخیص دقیقی برای وجود یا عدم وجود سلول های پیش سرطانی است که به عنوان یک روش تشخیصی در موارد مشکوک به سرطان دهانه رحم لحاظ می شود. پاپ اسمیر (Pap smear) یک آزمایش اولیه مهم برای زنان و دختران جوان است که باید به صورت سالیانه و یا دوره های کوتاه تر انجام شود. این تست به شما کمک می کند تا از بروز سرطان رحم و یا پیشرفت آن جلوگیری کنید. برای انجام این آزمایش پزشک یا مامایی نمونه‌ای از سلول‌های رحم را با استفاده از یک قلم نمونه‌برداری کند و سپس نمونه را به یک آزمایشگاه فرستاده یا در محل آزمایشگاه بررسی شود.انجام این آزمایش دردناک نیست و عارضه ای در پی ندارد.

کاربرد آزمایش پاپ اسمیر

آزمایش اسمیر یک روش هدفمند  برای غربالگری سرطان رحم  است که تمامی تغییرات و آنومالی های سلول های رحم را نشان داده و در تشخیص سرطان دهانه رحم بسیار موثر است.  این آزمایش ممکن است تغییراتی را در سلول‌های رحم که ممکن است برای سرطان قابل انتقال باشد، شناسایی کند. اگر مشخصاتی از سلول های سرطانی در نمونه پاپ اسمیر شناسایی شود، پزشک معمولاً توصیه می‌کند تا بیمار برای بررسی های دقیق تر و تشخیص نهایی به یک متخصص زنان مراجعه کند.

لازم است این آزمایش به صورت منظم و در دوره های مشخص توسط  زنان انجام شود چرا که در هر دوره احتمال بروز تغییرات در رحم وجود دارد و بررسی های مرتب مانع از عدم توجه به بیماری و مشکلات احتمالی خواهد شد. البته بازه زمانی انجام این آزمایش با توجه به شرایط افراد متفاوت است. در صورتی که نتیجه یافته‌های تست منفی باشد، توصیه می‌شود که آن را به طور منظم هر ۳ سال یکبار تکرار کنید.

کاربرد آزمایش پاپ اسمیر چیست؟

این آزمایش در نگاه اول ساده به نظر می آید اما می تواند در تشخیص به هنگام بیماری های مهم و سخت به ما کمک بزرگی کنند. در ادامه مهم ترین کاربرد آزمایش پاپ اسمیر را شرح می دهیم:

 تشخیص سرطان ها

مهم ترین کاربرد آزمایش پاپ اسمیر پیشگیری و شناسایی زود هنگام سرطان دهانه رحم و گردن رحم است . این آزمایش کمک بزرگی در پیشگیری از شیوع بیماری سرطان رحم  می کند و مانع از پیشرفت آن خواهد شد. این اتفاق به این دلیل است که معمولا سرطان رحم در مراحل اولیه علائمی ندارد و فرد زمانی شاهد نشانه های آن خواهد بود که در مراحل پیشرفته ای از بیماری قرار داشته باشند. مهم ترین کاربرد آزمایش پاپ اسمیر در ارتباط با تشخیص سرطان هاست. با انجام دوره ای این تست می توان به تشخیص زود هنگام سرطان کمک کرد و همچنین مناسب ترین روش های درمانی را درخصوص سرطان به کار برد.

این آزمایش همچنین برای تشخیص عفونت های رحم و صفرا، سایر تغییرات سلولی و عامل هایی که ممکن است باعث تغییرات در سلول های رحم شوند نیز مورد استفاده قرار می گیرد. نتایج ارائه شده از این آزمایش برای ارائه طرح درمان مناسب بسیار مفید است.

تشخیص زگیل تناسلی

در برخی از شرایط  در زنان بالاتر از 30 سال این آزمایش معمولاً به همراه تست ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV که همان زگیل تناسلی است، گرفته می‌شود. زگیل تناسلی یکی از بیماری های دستگاه تناسلی است که معمولا از طریق روابط جنسی محافظت نشده و  تماس با فرد آلوده منتقل می شود. این بیماری در صورت عدم توجه و درمان عاملی برای ایجاد سرطان رحم و یا سرطان دهانه رحم یا زخم دهانه رحم محسوب می شود. از جمله مهمترین و در عین حال ساده ترین کاربرد آزمایش پاپ اسمیر، تشخیص به هنگام زگیل تناسلی برای بانوان است که با هر رده سنی و بدون هیچگونه درد یا خونریزی ای قابل انجام است.

انواع کاربرد آزمایش پاپ اسمیر

بیماری های رحم

کاربرد آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص زودهنگام بیماری های رحم نیز است. به کمک این آزمایش می توان سلول های تغییر یافته  که زمینه ی سرطانی شدن را دارند را شناسایی نمود. همچنین کیست تخمدان و کیست آندومتریوز نیز با این آزمایش قابل بررسی است. بهترین متخصص زنان بعد از بررسی تصمیم می‌گیرد که شما از چندسالگی باید تست را انجام دهید و این تست را چه مدت یک‌بار تکرار نمایید. به‌طورکلی پزشکان توصیه می‌کند که فرد از 21 سالگی اقدام به انجام تست کند. اما سوالی که پیش می آید این است که کاربرد آزمایش پاپ اسمیر برای چه کسانی است و به طور کلی در چه رده سنی و شرایطی باید از این آزمایش استفاده کرد.

کاربرد آزمایش پاپ اسمیر برای چه کسانی است؟

شاید تصور شود که تست اسمیر برای افراد معدودی است اما این طور نیست. بیماری های زنان در سنین مختلف بروز می کنند و بسیاری از این بیماری ها کاملا پنهان هستند. به همین دلیل است که بیشتر متخصصین زنان از کاربرد آزمایش پاپ اسمیر برای تمام بانوان سخن می گویند و تاکید می کنند که بایستی پس از 21 سالگی این آزمایش را به صورت دوره ای برای اکثریت بانوان انجام داد.

همچنین ممکن است دختران باکره این سوال را داشته باشند که آیا این آزمایش برای آن ها نیز مناسب است؟ و یا به طور کلی کاربرد آزمایش پاپ اسمیر برای این افراد چیست؟ بایستی اشاره کرد که این آزمایش با وسیله ای به نام اسپکلوم انجام می شود و این وسیله داخل واژن می رود. به دلیل وجود پرده هایمن در دختران باکره، نمی توان این تست را انجام داد و تنها می توان از بخش مورد نظر در واژن تصویربرداری کرد. اما به طور کلی روش های دیگری برای تشخیص و درمان بیماری های زنان در دختران باکره وجود دارد متخصص زنان از آن ها استفاده می کند.

کاربرد آزمایش پاپ اسمیر در شرایط ویژه

البته در برخی از شرایط ممکن است که آزمایش اسمیر در بازه های زمانی کوتاه تری مورد نیاز باشد، در شرایط زیر انجام این تست دوره کوتاه تری دارد و باید زودتر آن را انجام داد :

  • تشخیص سرطان رحم یا وجود سلول‌های پیش سرطانی در تست اسمیر
  • استفاده‌ی مادر از دی استیل بسترول در هنگام بارداری
  • ابتلا به ویروس اچ آی وی
  • ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن به دلیل پیوند عضو، شیمی‌درمانی و استفاده‌ی زیاد از کورتیکواستروئید ها.

پزشک عوارض و مزایای آزمایش را بررسی کرده و بر اساس موارد ذکرشده در بالا بهترین تصمیم را برای بیمار خواهد گرفت.

تست پاپ اسمیر برای چه کسانی کاربرد ندارد؟

در واقع این تست یک روش تشخیصی مناسب و در دسترس است اما به دلیل نحوه انجام آن و وسیله ای که از آن استفاده می شود، برای برخی افراد کاربرد ندارد. این افراد شامل موارد زیر می باشند:

دختران باکره: به دلیل ورود وسیله اسپکلوم، نمی توان این تست را برای دختران باکره انجام داد و بایستی پیش از انجام آن رضایتشان را گرفت.

کسانی که جراحی هیسترکتومی انجام داده اند: با انجام این جراحی، عملا رحم برداشته می شود پس در نتیجه کاربرد آزمایش پاپ اسمیر برای این افراد معنایی ندارد.

افرادی با بیشتر از 65 سال سن دارند: با تشخیص متخصص زنان و جراح لاپاراسکوپی، انجام این تست برای این افراد نیاز نیست و می توان انجام آن را برایشان متوقف کرد.

افراد دارای فیبروم رحم: بانوانی که دچار فیبروم رحم شده اند نیازی به انجام این تست ندارند و می توانند انجام آن را متوقف کنند. البته بایستی پزشک این تشخیص را بدهد.

دکتر فاطمه چراغی

دکتر فاطمه چراغی

متخصص زنان، زایمان و نازایی، فوق تخصص انکولوژی زنان و لاپاراسکوپیست
بیش از 30هزار جراحی لاپاروسکوپی موفق زنان
بیش از100هزار درمان اچ پی وی (زگیل تناسلی)

برچسب ها:
مقالات مرتبط
رابطه جنسی بعد از هیسترکتومی

رابطه جنسی بعد از هیسترکتومی

رابطه جنسی بعد از هیسترکتومی یکی از متداول ترین سوالات افراد است، ممکن است بخواهید در مورد روابط جنسی بعد از جراحی...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *