بیماری آندومتریوز یکی از مشکلات نسبتا شایع در زنان است که به حالت غیر طبیعی در بافت اطراف رحم اشاره دارد. بافت مخاط رحم که به بافت اندومتریال معروف است، شامل غده، گلبول های خون و بافت های همبند است و معمولا درون رحم رشد می کند و وضعیت را برای تخمک گذاری آماده می کند. در صورتی که این بافت در محلی خارج از حفره رحم رشد کند و یا دچار جا به جایی شود باعث بهم ریختگی عادت ماهانه و سایر مشکلات در زنان می شود. ممکن است این بافت به قسمت های دیگر مانند لگن و یا خارج از محدوده رحم وارد شود و ایجاد اختلال نماید. وجود بافت آندومتر خارج از دیواره رحم باعث ایجاد التهاب، خونریزی و چسبندگی داخل لگن شده و همچنین موجب به وجود آمدن کیست های شکلاتی به طور مکرر در تخمدان می شوند. در زمان درگیری تخمدان ها و عضله های رحم به آندومتریوز علامت های دردناکی ایجاد خواهد شد، درد های لگنی و التهاب در پایین تنه از علائم شایع آندومتریوز است که در خانم های مسن و جوانی که در سنین باروری هستند بیشتر بروز می کند.
آندومتریوز رحم بیماری و عارضه خطرناکی نمی باشد؛ اما بهتر است که جدی گرفته و درمان شود. اگر این بیماری جدی گرفته نشود؛ مشکلاتی مانند ناباروری را به وجود خواهد آورد. روش های درمان بسیار زیادی برای این بیماری به وجود آمده اند؛ اما لاپاراسکوپی عارضه آندومتریوز، رایج ترین روش برای درمان آن می باشد.
علائم آندومتریوز چیست؟
این بیماری معمولا با دردهای لگنی آغاز می شود در ادامه ممکن است قاعدگی های دردناکی را تجربه کنید که شرایط پریودتان را سخت کند. همچنین در زمان مقاربت با همسر نیز درد شدیدی هنگام دخول احساس می شود. یکی از نشانه های مهم آن طولانی شدن دوره قاعدگی بیش از 7 روز است . افراد مبتلا به آندومتریوز دچار مشکلات گوارشی مانند درد روده و ابتلا به اسهال و یا یبوست نیز می شوند. احساس خستگی و کوفتگی در بدن از نشانه های دیگر آن است همچنین در ابتدای صبح فرد احساس تهوع و استفراغ نیز خواهد داشت. به طور کلی علائم آندومتریوز شامل موارد زیر است:
- درد مزمن لگنی
- دردهای شدید زمان قاعدگی
- درد هنگام مقاربت جنسی
- پریودهای طولانی تر از هفت روز
- خونریزی شدید قاعدگی
- مشکلات روده ای و ادراری شامل درد، اسهال، یبوست و نفخ
- مشاهده خون در مدفوع یا ادرار
- تهوع و استفراغ
- خستگی
درمان آندومتریوز
جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز، یکی از روش های درمان بیماری کیست آندومتریوز می باشد. در بیماری آندومتریوز بافت و بخش داخلی رحم زنان، در مکانی خارج از رحم به رشد خود ادامه می دهد. این مکان خارج از رحم معمولا لگن می باشد. با ایجاد آندومتریوز رحم، اختلالی در عملکرد رحم به وجود نخواهد آمد. با وجود این عارضه دردهای قاعدگی بیشتر از حد معمول می شود.
جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز چیست؟
یکی از بهترین روش های درمان در زمانی که نیاز به جراحی باشد استفاده از تکنیک لاپاراسکوپی است . با لاپاراسکوپی بدون برش شکم و بدون نیاز به تهاجم زیاد می توان جراحی های کوچک تا بزرگ را انجام داد. لاپاراسکوپ یک دستگاه است که میله ای نازک دارد و جراح از طریق دو یا سه شکاف بسیار کوچک از طریق میله ها امکان دسترسی و تغییر در بافت های مختلف لگن و رحم را خواهد داشت. از این طریق است که می توان در مدتی کوتاه و با کم ترین میزان تهاجم جراحی های مهم مانند لاپاراسکوپی کیست تخمدان و لاپاراسکوپی رحم را انجام داد .
بافت آندومتریوز، بافتی است که خارج از رحم و معمولا در لگن ایجاد می شود. جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز، یکی از روش های درمان بافت آندومتریوز رحم زنان می باشد. این روش درمان نسبت به سایر روش های درمان آندومتریوز، مزایای بیشتری دارد. چرا که در این روش عوارض کمتر است و برای بررسی رحم و آندومتریوز از حفره های کوچک استفاده می کنند. می توانید برای انجام جراحی لاپاراسکوپی آندیومتریوز، به دکتر فاطمه چراغی بهترین جراح لاپاراسکوپی در تهران مراجعه نمایید.
بررسی علت آندومتریوز
علل گوناگونی در پدید آمدن آندومتریوز نقش دارند؛ که در ادامه به مهم ترین آنها می پردازیم:
- یکی از علت های آندومتریوز، بازگشت خون قاعدگی به لوله های رحم است. در این علت؛ بجای آنکه خون پریودی از رحم خارج شود، با بازگشت به لوله های رحم، وارد لگن می شود.
- هورمون ها می توانند در ایجاد آندومتریوز نقش داشته باشند. هورمون ها بافت و لایه های خارجی رحم را به بافت هایی شبیه به رحم (آندومتر) تبدیل می کنند.
- اسکار و زخم های عمل های جراحی، می توانند زمینه برای ایجاد آندومتریوز را فراهم کنند. گاهی با وجود این زخم ها، خون پریودی، به سایر بخش ها مانند لگن راه پیدا می کند و آندومتریوز به وجود می آید.
- آندومتریوز می تواند از دوران جنینی و هنگام تشکیل سلول ها و بافت ها نیز ایجاد شود.
روش انجام لاپاراسکوپی آندومتریوز
جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز، یکی از بهتریم روش های درمان بافت آندومتریوز در خانم ها می باشد. این روش به علت داشتن مزایای بسیار نسبت به سایر روش ها پیشنهاد می شود. برای انجام جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز باید مراحل زیر طی شوند:
- در این روش درمان، بیمار باید در ابتدا بیهوش شود.
- پس از بیهوشی؛ حفره هایی در ناحیه شکم ایجاد می شود. این حفره ها بسیار کوچک هستند. هنگامی که حفره ها ایجاد شدند؛ درون شکم را با یک گاز پر خواهند کرد.
- پس از ایجاد حفره، نوبت آن است که؛ دستگاه لاپاراسکوپ که دارای دوربین مخصوصی است، وارد شکم، لگن و رحم شود.
- دوربین هایی که وارد شکم و ناحیه اطراف آن می شوند، دارای دقت بسیار بالایی هستند؛ به طوری که هر عارضه کوچکی را تشخیص و نشان می دهند.
- پس از طی شدن این مراحل، و قطعی شدن وجود آندومتریوز، پزشک اقدام به درمان آن می کند.
مزایا لاپاراسکوپی آندومتریوز
جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز برای درمان بافت آندومتریوز، مناسب ترین روش می باشد؛ چرا که دارای مزایای بسیار زیادی نسبت به سایر روش های درمان آندومتریوز می باشد.
- اولین مزیت این روش، این است که مانند سایر عمل های جراحی نیاز به برش زدن و شکافتن ناحیه شکم نمی باشد. در این روش تنها چند حفره کوچک برای ورود دوربین ایجاد می شود.
- این روش یک روش تشخیصی- درمانی است. یعنی همزمان با تشخیص آندومتریوز، می توان آن را درمان کرد. تشخیص در این روش بسیار دقیق می باشد؛ چرا که از دوربین های بسیار دقیقی استفاده می شود.
- در لاپاراسکوپی هیچ یک از اعضای داخل شکم و اطراف آن دستکاری نمی شوند و به آنها آسیبی وارد نخواهد شد؛ در نتیجه درد پس از انجام لاپاراسکوپی بسیار کمتر خواهد بود.
- مزیت های دیگر این روش شامل مواردی مانند درد کمتر، دوران نقاهت کوتاهتر، کاهش ابتلا به عفونت و … می باشند.
عوارض جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز
عمل جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز، یک روش درمان کاملا بی خطر و آسان می باشد. اما باید توسط یک پزشک متخصص و ماهر انجام شود؛ در غیر اینصورت عوارض مختلفی برای بیمار به وجود خواهد آمد. برای مثال بیمار پس از لاپاراسکوپی دچار عفونت در ناحیه برش ها می شود، همچنین آسیب رسیدن به اندام های داخلی شکم و اطراف آن وجود دارد و احتمال خونریزی های شدید پس از جراحی نیز وجود خواهد داشت.
عوارض احتمالی و مختلف دیگری برای این جراحی وجود دارند؛ که ممکن است در حین عمل و یا پس از آن برای بیمار به وجود آیند.
مراقبت های قبل و بعد لاپاراسکوپی آندومتریوز
اگر می خواهید که روش جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز برای درمان آندومتریوز به خوبی جواب دهد و همچنین شما دچار عوارض احتمالی قبل و بعد از آن نشوید، بهتر است چند نکته را قبل و بعد از عمل جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز در نظر داشته باشید.
مراقبت های قبل از جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز
- قبل از لاپاراسکوپی باید به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت کلی بدن شما بررسی شود.
- بهتر است تا 8 الی 12 ساعت قبل عمل، چیزی خورده نشود، تا گاز معده تشکیل نشود.
- اگر پزشک دارویی برای قبل از عمل، مانند داروی تخلیه کامل روده ها داد، حتما مصرف کنید.
- بهترین کار این است که قبل از عمل با پزشک خود صحبت کنید؛ و تمام توصیه های وی را انجام دهید.
مراقبت های بعد از جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز
- از آنجایی که در حین عمل درون شکم شما گاز وارد می شود، بهتر است تا چند روز پس از جراحی تنفس های عمیق داشته باشید. قدم زدن می تواند در خروج کامل این گازها از شکم نقش مهمی داشته باشد.
- بهتر است تا سه الی پنج روز بعد از جراحی لاپاراسکوپی برای درمان آندومتریوز، رابطه جنسی نداشته باشید.
- با توجه به نوع عمل شما، پزشک مدت زمان استراحتی برای شما تعیین می کند؛ سعی کنید در این مدت استراحت کامل را داشته باشید و از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
- و در آخر سعی کنید تمام توصیه های پزشک خود را برای پس از عمل اجرا کنید.
هزینه لاپاراسکوپی آندومتریوز
هزینه جراحی لاپاراسکوپی آندومتریوز بر اساس فاکتورهای مختلف، متفاوت است. برای مثال در پرداخت هزینه عمل لاپاراسکوپی ویژگی هایی مانند نوع بیمارستان (خصوص یا دولتی بودن), نوع عمل شما، مدت زمان عمل جراحی، مدت زمان بستری شدن در بیمارستان، مدت زمان عمل لاپاراسکوپی، بیمه بودن فرد، بکارگیری سایر روش ها برای درمان در کنار لاپاراسکوپی و … در نظر گرفته می شود.
عمل لاپاراسکوپی تحت پوشش بیمه نیز قرار می گیرد. بهتر است از بیمه گذار خود در این مورد سوال کنید.
0 دیدگاه